top of page
  • Foto van schrijverlady of the HOUSE

Hoe een Macedonische een half-Macedonische (via Wix) vond

Ana Bojadziev, afkomstig uit Ohrid, Macedonië (voormalig Joegoslavië), sinds kort Noord-Macedonië genaamd, is al twintig jaar woonachtig in Nederland. Ze kwam naar ons koude kikkerlandje voor, hoe kan het ook anders, de liefde. Op een bijeenkomst voor Macedoniërs in Nederland, kwam ze haar man Bob tegen. Laat hij nou, net als Ana, ook afkomstig zijn uit Macedonië :-) Hun ontmoeting was een lot uit de loterij. Ana en Bob delen, samen met hun kinderen, hun huidige leven en liefde in het gezellige Apeldoorn.

Terug naar Macedonië... Noord-Macedonië is (nog) geen lid van de EU en is daarom nog redelijk onontdekt als vakantiebestemming. Tegenwoordig vliegen Tui en Corendon er wel naartoe (alsook enkele minder bekende low-cost maatschappijen zoals Wizz Air), maar het lijkt alsof de 'massa' mijn tweede vaderland nog niet helemaal heeft ontdekt. Ergens wel fijn, want ik houd het graag voor ‘mezelf’. Aan de andere kant een beetje jammer, want dit prachtland verdient absoluut een plaats in de vakantie top-10! Macedonië blijft, in mijn ogen, authentiek, ongerept, hartelijk én vooralsnog een uiterst voordelige vakantiebestemming. Dat kunnen wij (soms) zuinige Nederlanders wel waarderen.

De plaats Ohrid ligt aan het oudste en diepste meer van Europa, het meer van Ohrid. Laat dat nu net een van mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn. Om de twee jaar probeer ik mijn familie in de Macedonische hoofdstad Skopje, te bezoeken en mijn reis te combineren met een tripje naar het koelere Ohrid (de zomers in Skopje zijn bijna niet te harden met temperaturen van rond 40 graden celcius). Helaas gooit de komst van COVID-19 deze zomer roet in het eten. Het prachtige kristalheldere meer van Ohrid moet ik dit jaar helaas missen. Oh wat verlang ik daar toch naar…. Next year een herkansing, zeker weten!

Ohrid4u

Ana is de trotse eigenaresse van de website www.ohrid4u.com waar ze ziel en zaligheid, inclusief vele uren werk, in gestopt heeft om haar geliefde Ohrid, een historische parel die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, bekend te maken bij het grote publiek.

Ana’s Wix-website was niet helemaal naar haar wens. Een aantal zaken, naar eigen zeggen, zaten haar nog niet lekker. Ze voelde zich enigszins teleurgesteld dat ondanks dat er zoveel tijd en geld in gestoken was, de navigatie en ‘overall look’ van haar website niet naar tevredenheid was. Na een zoektochtje binnen Wix (ik heb daar een profiel en account als Wix-expert), kwam Ana op mijn profiel terecht. Vervolgens kwam ze via mijn profiel op de website van House of Communications terecht. Ze belde mij en sprak me aan met haar typisch, Macedonische accent. Ik had al een vermoeden dat ze zomaar een Macedonische kon zijn, maar ik liet haar natuurlijk eerst haar verhaal doen. Ze stelde zich voor en vroeg mij timide: "ben jij een Macedonische"? Ik kreeg een ‘smile’ op mijn gezicht en riep vol trots ‘ja!’. Nou ja...een halve dan… Mijn vader Blagoja (r.i.p. 2010) is afkomstig uit Macedonië, mijn moeder Charlotte uit Maastricht. Ana dacht in eerste instantie, net als vele anderen, dat ik een Poolse achternaam droeg. ‘Nope’ ik heb een échte Macedonische achternaam en ik ben er trots op.

Zakelijk heb ik het nooit aan de grote klok gehangen dat ik een half-Macedonische ben, maar ergens ben ik mij nog steeds aan het beraden of ik er iets mee kan doen; het bewerkstelligen van partnerschappen of cross-border samenwerkingen met Macedonië. Helaas beheers ik de taal nauwelijks, kan ik het Cyrillisch schrift niet lezen of schrijven en spreek ik tegenwoordig met mijn familie gewoon Engels (met mijn neef Ivan Janevski spreek ik af en toe Macedonisch.. met handen en voeten, dat dan weer wel). Maar Ana zou daar zomaar verandering in kunnen brengen! We voelen beide dat onze digitale ontmoeting zo moet zijn en wie weet, mogen we elkaar binnenkort ook live ontmoeten.

Ik heb Ana geholpen haar website opnieuw in te delen, de navigatie en de SEO te optimaliseren en de pagina’s beter op elkaar af te stemmen. Haar website is zeer uitgebreid met meer dan zeventig pagina’s, dus er is nog werk aan de winkel. Maar er is toekomstperspectief wat betreft partnerschappen, marketing en uitbreiding van haar shop. Neem gerust een kijkje op www.ohrid4u.com en wie weet zien we jullie volgend jaar in het mooie Ohrid. Check ook even onderstaande fotogalerij, de foto van Rivas, mijn 11-jarige zoon, is een van de winnende foto’s van het boek #ourlakeohridCapturing the rich natural and cultural heritage of Lake Ohrid region' (co-financed by the Government of Albania).


336 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page